Geschiedenis van de school

Het schoolgebouw dat in 1923 werd opgeleverd was weliswaar één gebouw, maar in feite waren het twee scholen: De Sint Annaschool voor meisjes en de Sint Gerardus Majellaschool voor jongens. Beiden waren streng gescheiden. De meisjes gingen ‘s ochtends door het hek naast de kerk het schoolplein op en daarna direct door naar boven. De jongens kwamen aan de andere kant binnen en bleven op de benedenverdieping. Tussen de twee speelplaatsen stond een hoog hek dat tijdens het speelkwartier bovendien werd bewaakt door de leerkrachten. Die leerkrachten waren voor de meisjes allemaal vrouwen, veelal nonnen en voor de jongens vrijwel allemaal mannen, onder wie veel paters. Een schooldag op de Gertrudis begon in elk geval in de kerk, met een heilige mis. 
 
 

Meisjesklas 1938

Meisjesklas rond 1950

De klas van meester Van Schaijk

De jongens op schoolreisje naar Ouwehands Dierenpark rond 1950

Kleuters

Er was ook een aparte kleuterschool: de Fröbelschool Sint Theresia van Lisieux.

Groepsfoto van de kleuters eind jaren ‘30

Denkers en doeners

In 1966 kwam er een eind aan de gescheiden jongens- en meisjesscholen. Er kwam ook een nieuwe naam: Gertrudisscholen. Maar er volgden al snel nóg meer veranderingen. In 1968 werd de Mammoetwet ingevoerd. Oude middelbare schooltypen (mulo, mms en hbs) verdwenen. Nieuwe (lbo, mavo, havo en vwo) kwamen er voor in de plaats. Jarenlang was de belangrijkste overweging bij het samenstellen van klassen het verschil tussen jongens en meisjes geweest. Voortaan werd gekeken of leerlingen meer theoretisch of meer praktisch begaafd waren; of ze meer ‘denkers’ of ‘doeners’ waren. De ‘denkers’ werden in de laatste twee basisschooljaren gegroepeerd in A-klassen en voorbereid op vervolgopleidingen zoals mavo, havo en vwo. De ‘doeners’ kwamen in de B-klassen. Daar werd minder theorie gevraagd maar alvast vooruitgelopen op het praktijkonderwijs van bijvoorbeeld lts of huishoudschool.

Eén van de eerste gemengde klassen eind jaren ‘60

Herkent u zichzelf op een van de afgebeelde afbeeldingen en heeft u bezwaar tegen het delen van deze foto? Dan kunt u dit aangeven door een mail te sturen naar info.gertrudis@ksu.nl.

De gevel aan de Amaliadwarsstraat in de jaren ‘20
 

De architecten

De Gertrudisschool is ontworpen door Willem Maas en Gerrit Zonneveldt. Zij waren bekende scholenbouwers in die jaren en bovendien ook nog eens rooms-katholiek. Het bekendste gebouw van Willem Maas is niet voor niets de studio van de Katholieke Radio Omroep (KRO) in Hilversum.Vlakbij de Gertrudis bouwden Maas en Zonneveldt nog twee scholen. De openbare Meester De Visserschool, die stond op de hoek van de Croesestraat en de Vondellaan (ongeveer waar nu de Albert Heijn zit) en de 1e Da Costaschool op het Brederoplein. Dat schoolgebouw in de Dichterswijk staat er nog steeds, al is hij niet meer in gebruik als school.Zonneveldt overleed een jaar nadat de Gertrudisschool werd geopend. Maas bouwde nog verschillende scholen, ziekenhuizen en woningen. Hij overleed in 1950.
 
 

Architect Willem Maas

Vier foto’s van het interieur van de school eind jaren ’20

Grondplan van de begane grond, 1923